Muodostetaan yhteyttä

Kaikki on yhteydessä kaikkeen. Jos ihminen sairastuu psyykkisesti, monet tärkeät yhteydet jäävät katkolle. Vaihtoehtoisesti ne pyrkivät sairastumisen myötä vasta muodostumaan ensi kertaa ihmisen elämässä.

Ihminen on psyykkisesti oireillessaan kuin kotilossa oleva perhosen toukka; kyse on ympäristöstä (ja omasta itsestä) eristävästä ja uutta luovasta, kipeää tekevästä välivaiheesta, josta noustaan entistä ehompana – tosin varsin erilaisena, kuin sinne mentiin. Jotain olennaista silti säilyy ihmisen sielussa läpi kaikkien koettelemustenkin.

Yhteys omaan minuuteen

Kuka olin, kuka olen, kuka haluaisin olla? Muodostavatko eri minuuteni sirpaleet ja ulottuvuudet koherentin mosaiikkikuvan, kokonaisuuden, jota voin ymmärtää? Hyväksynkö itseni? Entä pystynkö rakastamaan omaa itseäni sellaisena kuin olen?

Yhteys toiseen ihmiseen

Hyväksynkö ja rakastanko sekä samankaltaisesti ajattelevia ja olevia että itsestäni paljonkin ja monella tavalla poikkeavia ihmisiä? Hyväksynkö heidät kaikki sellaisena kuin he ovat ja rakastanko heitä kutakin yksilöinä? Entä millainen puoliso olen; toimiiko yhteys välillämme? Entä omat lapset, vanhemmat, sisarukset, muut sukulaiset? Ystävät? Muut ihmissuhteet, joille voisi laittaa nimilapun? Muut lähimmäiset? Pidänkö muita yhtä arvokkaina kuin omaa itseäni? Entä toisinpäin?

Yhteys luomakuntaan: luontoon ja universumiin

Ymmärränkö että kaikki kokemani ja kokemuspiirini ulkopuolella luomakunnassa on samasta alkulähteestä: kaunista, arvokasta ja toisaalta väliaikaista; se on tarkoitettu ihmisen nautittavaksi ja säilytettäväksi. Näenkö miten suurta kaikki on, suhteessa pieneen ihmiseen? Herättääkö se minussa kunnioitusta? Iloa? Muita tunteita? Koenko olevani kotona ympäristössäni?

Yhteys Luojaan

Ymmärränkö että minutkin on luonut sama Jumala, kuin kaikki muut ihmiset, luomakunnankin, ja siihen kuuluvan hengellisen, näkymättömän ulottuvuuden? Onko minulla elävä yhteys Häneen, joka on tämän kaiken takana?

Kun ihmisellä on edellä mainitut yhteydet kunnossa, on hän viimein enemmän terve kuin sairas, ja kotilosta voi kuoriutua perhonen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s