Pelaaja vai pelihahmo, kas siinä pulma

Mitä olen ilman menneisyyttäni, muistojani, kulkemaani polkua, tapaamiani ihmisiä, paikkaani janalla ja ihmisten joukossa, kerryttämääni osaamista, saavutuksiani, omaisuuttani, perhettäni, omaisiani, ystäviäni; kuljen tien tästä hetkestä takaisin syntymääni ja sitä edeltäneeseen aikaan, jolloin en vielä ollut – vaikka todella olin ehkä viimeksi silloin oma itseni, ja tulen olemaan, tämän elämän jälkeen, koska tämä on mahdollisesti vain välivaihe.

Kun avaan silmäni päiväunesta, alkaa käyttöjärjestelmän latautuminen, joka on hillittömästi nopeampi kuin nykyaikaisimmassa tietokoneessa, vaikka onkin juuri sitä samaa; ensin latautuu kuka luulen olevani, missä ja milloin luulen olevani, suhteessa keneen luulen olevani mitä, toimintaperiaatteeni, arvoni, asenteeni ja niin edelleen; sekunnin kymmenyksissä, mutta siten, että jähmeimpinä päivinä ehtii vain puoleksi hetkeksi jäädä miettimään, että onkohan tuo rakennelma, jota kutsun minuksi tai itsekseni, todella juuri sellainen kuin luulen sen olevan. Tunnenko todella sen mitä olen?

Havaitsen olevani jotain mitä on kertynyt matkalla pisteestä A pisteeseen B ja mitä ei ole unohdettu tai kadonnut. Mutta onko se minä? Olenko minä kuitenkin se joka on iäti läsnä ja havaitsee, tarkkailija, päätösten tekijä ja toimija; ikäänkuin tietokonepelaaja, joka ohjaa tätä kehoa aika-avaruuden kudelman läpi; joka on olemassa sen ulkopuolella ennen kuin peli alkaa ja pelin päätyttyä, joka ei muutu, vaikka pelihahmo kerää kokemuspisteitä ja artefakteja yms. Vai olenko minä se, ketä pelataan? Haluaisin säilyttää illuusion vapaasta tahdosta ja uskoa mieluummin todeksi sen, että minä ajan tätä mopoa, kuin että minä olen tämä mopo. Kukin kuitenkin tavallaan.

One comment

  1. Tsau. Olen noita asioita pähkäillyt minäkin. Olen tullut tulokseen: Filippiläiskirjeen kolmas luku.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s