Lue Raamattua

Maailma on täynnä kirjoja ja ihmisiä, jotka eivät niitä lue.

On paljon näennäisen tärkeää puuhastelua, muita harrastuksia, joilla voi täytellä elämäänsä työn ja perhe-elämän ohessa. Monetkaan nykyihmiset eivät pidä lukemisen merkitystä kovin korkealla. Siten voisi luulla, että heidän maailmankuvaansa on astetta vaikeampi vaikuttaa. Mutta pitääkö se todella paikkaansa? Onhan myös sellaista viihdettä mikä ei vaadi pitkien tekstien lukemista; elokuvia, näytelmiä, musiikkia, elektroniikkaa, pelejä, mainoksia, mainoksia ja mainoksia. Ja sitten on myös tätä popularisoitua tiedettä, eli helposti ymmärrettäviksi tehtyjä tutkimustuloksia, jotka ihmisten tulisi ottaa vastaan, pureskelematta, sellaisinaan, vain koska ne ovat tiettyjen alojen asiantuntijoiden tuottamia. Itse pidän tätä jälkimmäistäkin sarkaa vain viihteen jatkumon toisena päänä. Miksi? Kuka on maksanut tutkimuksen teon? Onko tutkimuksen maksajalla esimerkiksi kaupallinen tai lakitekninen motiivi saada aikaan tietynlaiset tutkimustulokset? Onko se voinut olla vaikuttamatta tutkimuksen tekoon? Mikä on asiantuntijoiden hintalappu? Ovatko he ostettavissa, ostettu, “maksajan taskussa?”

No mitä luulet, onko kirjallisuus kokonaisuudessaan siis vain eräs manipulaation laji, propagandaa? Tekeekö se manipuloijan vihaiseksi, että hän ei saa yleisöä meuhkaamiselleen? Hengellisen kirjallisuuden erityistapauksessa ei ole tarkoitus manipuloida ihmisiä sisään tai syvemmälle mihinkään aatteeseen, vaan saada heidät uskomaan totuuteen. Miksi uskoisit tämän? Miksi totuus sitten vaatii puolusteluja? Onko koskaan näin?

Maailma on tällä hetkellä niin täynnä valheita, juuri tuolta viihteen maailmasta pulputen, että kyynikon on vaikea uskoa totuutta olevan olemassakaan. Totuus löytyy kaurapuurosta, sanotaan. Ehkä siinä on jotain perääkin. Mikä sitten on totuus? On olemassa eräs mustavalkoinen totuusväite, jonka mukaan Raamattu on Jumalan sanaa, eikä Jumala valehtele. Miksi uskoisit tämän?

Minä puolestani lihallisena ihmisenä voin sortua “lain alle” eli uskonnolliseen suorittamiseen tai puolestaan liialliseen vapauteen, mikä voi näkyä vääränlaisina painotuksina osaltani ja teksteissäni. Liioitteluakin siellä voi esiintyä ja usein olen varmasti myös ihan reilusti väärässä. Älä siis usko minunkaan sanaani vain koska niin on sinulla ollut tapana tehdä.

Kehoitan sinua hypoteettinen lukijani nyt tutustumaan itse Raamattuun tästä näkökulmasta käsin, että se voisi olla Jumalan sanaa ja puhetta juuri sinulle, ja katsomaan, voisiko tuo vanha kirjasto puhua sinulle juuri tähän hetkeen, henkilökohtaisesti. Voitko rehellisesti löytää siitä valhetta? En pitäisi mahdottomana että yllätyt.

Myös sielunvihollinen on saanut muutaman repliikin Raamatusta. Niissä yhteyksissä käy ilmi hänen asemansa valheen isänä. Ei ole vaaraa erehtyä ja uskoa hänen valheisiinsa, koska konteksti selvästi osoittaa, että nyt tulee sumutusta. Myös jotkin Raamatun henkilöistä eivät ole olleet puhtaita pulmusia vaan ovat turvautuneet valheisiin. Tämäkin käy ilmi tarkkasilmäiselle lukijalle, koska siitä seuraa Jumalan vihastuminen. Tällä varauksella suosittelen, että tutustut itse tähän opukseen ja selvität itsellesi, onko Raamattu totta. Koettele kaikki. Totuus kestää sen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s