Arjen pieniä voittoja – palautteen antaminen

On hienoa, jos uskaltaa edes joskus, jossain ympäristössä, sanoa asiansa suoraan, ilman mitään filtteriä. Tosin vapauden vastapainona on aina vastuu; ihminen vastaa omista sanoistaan. Sanat voivat lisäksi satuttaa, tosi paljonkin.

Oma ongelmani (lue: yksi niistä, niitä on ainakin 99…) on se, että haudon usein eri asioista johtuvaa pahaa oloani, kunnes se purkautuu tavoilla, joista on minulle ja ympäristölleni haittaa. Kärsin esimerkiksi ahdistuskohtauksista muun muassa tästä syystä, kun en osaa antaa ihmisille mielestäni oikealla tavalla palautetta, jos koen että jokin asia harmittaa. Tämä johtaa eräänlaiseen padon kertymiseen ja aikanaan sen murtumiseen, annan lopulta tulla tuutin täydeltä. Näin on tilanne ainakin silloin, jos vastapuoli on sellainen, johon luotan, ja jonka kanssa koen tällaisen menettelyn turvalliseksi. Tällöin asia tulee hänelle ikäänkuin puskista; ei siihen ole pystynyt varautumaan, koska en ole asiasta aiemmin sanallakaan maininnut. Se ei ole reilua toimintaa osaltani.

Toinen tähän liittyvä aihepiiri on herkkänahkaisuus. Olen kuullut puhuttavan erityisherkistä ihmisistä, mutta en tiedä, kuulunko itse tähän ryhmään. Ehkä minulla on vain koulukiusaamisarpia, jotka oireilevat helposti, jos jotain vähänkin saman kaltaista tapahtuu. Eikä sen tosiaan tarvitse olla kovin iso juttu. Kun on oppinut herkäksi vaistoamaan, mitä muut saattaisivat tehdä minua vastaan, sitä helposti olettaa myös muista, että he näin toimisivat, vaikka näillä olisi vilpittömästi positiiviset lähtökohdat ja vaikuttimet omalle toiminnalleen. Myöskään tämä olettaminen ja ennakointi ei ole reilua toimintaa minun osaltani. Ehkä siksi kiusatuista tulee usein kiusaajia?

Ehkä joku tunnistaa näistäkin käyttätymismalleista oman itsensä? Tuskin olen uniikki tässä suhteessa. Sen takia ajattelin tämän jakaa, ja sanoittaa, miltä tuntuu olla ”hiljaiseksi kasvanut ja hitaasti räjähtävä”. Vie minut taas parannuksen paikalle…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s