Unen ja levon merkityksestä

Mistä haluaisin tänä aamuna kirjoittaa? Unen ja levon merkitys omalle jaksamiselleni ja psyykkiselle hyvinvoinnilleni voisi olla eräs ajankohtainen aihe näin pienen vauvan isänä. Etenkin kun unen ja levon puute veivät minut viime syksynä sairaalan osastolle lepäämään noin kuukauden päiviksi psykoosin partaalla. Tänä aamuna, kuten yleensäkin, heräsin hieman viiden jälkeen. Useimmat kutsuisivat minua siis aamuvirkuksi. Tätä en suinkaan ole aina ollut. Siihen on vain pikkuhiljaa olosuhteiden pakosta kypsynyt. Esimerkiksi, jos haluan omaa aikaa, jolloin voin keskittyä kirjoittamiseen, tai oikeastaan mihin tahansa keskittymistä vaativaan asiaan, voin ottaa aikaa tähän joko aamusta tai illasta, rakkaan vauvamme nukkuessa. Illalla olen yleensä liian väsynyt mihinkään rakentavaan. Aamulla olen riittävän virkeä, että pystyn jopa tarvittaessa tuottamaan tekstiä. Tätä silmällä pitäen käyn iltaisin jo hyvissä ajoin, yhdeksän maissa, nukkumaan. Muuten tämä ei olisi mahdollista.

Mutta mitä sitten, jos ei syystä tai toisesta pysty nukkumaan tarpeeksi? Jos ei saa unenpäästä kiinni? Entä jos kuorsaa kuin korsteeni, eikä unenlaatu sen vuoksi ole ihan sata? Entä jos heräilee usein yöllä? Entä jos herää aamulla aiemmin kuin haluaisi, eikä saa sitten enää nukuttua? Kaikki nämä, ja monta muuta oiretta ovat minulle tuttuja. En lähde nyt erittelemään, miten niistä päästään eroon sen tarkemmalla tasolla, etenkin, kun oma prosessinikin on vielä kesken. Lääkehoito on yksi, joka auttaa melko varmasti, ainakin ensiapuna. Reseptivapaista lääkkeistä vahva melatoniini on hyvä apu. Unihygienia on toinen asia, mikä on hyvin tärkeää. Google kertoo tällä termillä aiheesta lisää, joten en referoi sitä tähän. Tiivistetysti on kyse toimenpiteistä, joita potilas itse voi tehdä kotonaan, tai paikassa jossa on käymässä nukkumaan, jotka luovat hyvät olosuhteet hyvien yöunien syntymiselle ja säilymiselle. Uniapneahoitokin CPAP -laitteella tai hengityskiskolla auttaa kuulemma joillakin potilailla, mutta minulle näistä oli vain lisäkärsimyksen lähteeksi. Kysykää omalta lääkäriltänne, hän kyllä tietää, tai ohjaa teitä eteenpäin.

Mitä haittaa on unen ja levon puutteesta? Pitkittyneenä haitat jotka yöoireiden lisäksi huomasin olivat ensialkuun järkyttävä päiväväsymys, mikä johti vähitellen todellisuudentajun hämärtymiseen. Jälkimmäistä kuvailisin siten, että ihmisellä on elämässään muutamia perustiloja, joista jotkut ovat meille tutumpia kuin toiset. Millaista oli aika ennen syntymääni? Äidin kohdussa? Ennen sitä? En muista. Mutta silloinkin olin olemassa, vähintäänkin Jumalan ajatuksissa, ja on ajateltavissa, että tilani oli varsin erilainen kuin päivätajunta. Tämän jälkeen synnytään maailmaan. Ollaan ensi alkuun hereillä. Tämä on päivätajunnan tila. Vähän ajan päästä huomataan, että normaali luuppi koostuu päivätajunnan lisäksi univaiheesta, jossa on lisäksi sisällä useita erilaisia tajunnan tiloja. Ihminen voi näiden lisäksi hereilläkin ollessaan olla syystä tai toisesta muuntuneessa tajunnan tilassa. Lisäksi hän voi olla ainakin tajuton tai koomassa. Lopuksi hän kuolee. Millaista on aika fyysisen kehon kuoleman jälkeen? Itse uskon sielun olevan ikuinen. Miksi luetteloin nämä tajunnan tilat? Koska psykoosissa, jonka äärimmilleen viety väsymys voi osaltaan saada aikaan, nämä tajunnan tilat menevät osittain päällekkäin ja sekoittuvat toisiinsa. Päivätajunta saa vivahteita ainakin univaiheesta. Asiat, jotka tyypillisesti tapahtuvat vain univaiheessa saattavat nousta päivätajunnan ulottuville ja tuntua erittäin tosilta. Havainnoista tulee tehtyä epärationaalisia johtopäätöksiä kummallisten, unenomaisten maailmanselitysmallien mukaisesti, ja toimittua sitten niiden mukaisesti; omalla sisäisellä logiikallaan rationaalisesti, mutta ympäröivän maailman näkökulmasta aivan hullusti. Tätä on psykoosi sen kokeneen näkökulmasta. Näihin voi liittyä myös harha-aistimuksia, jotka sotkevat kuviota edelleen.

Tällä hetkellä olen vapaa tästä oireilusta, koska olen nukkunut paremmin, kiitos Jumalalle. Olen oppinut, että on tärkeäää pitää huolto unesta ja levosta. Googleta unihygienia, niin saat konkreettisempia vinkkejä siitä, mitä tehdä, jos tämä koskettaa sinua. Ja tuo asia esille seuraavalla lääkärikäynnilläsi.

Myös rukous voi parantaa tämän unioireilun. Itse pyysin sairaalassa vielä ollessani Raamatun Jaakobin kirjeen viidennen luvun mukaisesti, että seurakuntani vanhimmistoveli kävisi luonani ja voitelisi minut öljyllä ja rukoilisi puolestani, että parantuisin. Hän kävi luonani ja teki näin. Tämän jälkeen tuli tilanteessani välittömästi käänne parempaan unien laadussa. Jo seuraavana yönä nukuin paremmin. Jätän tämän teille mieleenne hautumaan rukouksen voimasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s